BEOGRAD – Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić izjavio je da će za 3 dana školska godina biti produžena za sve učenike, zbog nadoknade časova izgubljenih zbog pandemije.

Pašić je za RTS rekao da će za dva dana škole doneti odluku – da li će to biti radna subota, produženje časova od 15 minuta, jednog časa, uz saglasnost školske uprave, imajući u vidu jesenji i sretenjski raspust, što je ukupno pet dana.

Pašić je naveo da je ove nedelje 10 odsto smanjen broj učenika pozitivnih na korona virus u odnosu na prethodnu nedelju.

Dodao je da je najveći broj novozaražene dece bio početkom septembra, a da je, što se tiče zaposlenih, procenat zaraženih oko četiri odsto.

“Daleko je manje od insinuacija koje neki iznose da je to 10 ili 30 odsto. Imali smo 30 odsto osnovnih škola gde nemate ili je samo jedan pozitivan učenik i 37 odsto osnovnih škola gde nema ili je samo jedan pozitivan zaposleni prošle nedelje”, naglasio je Pašić.

Naveo je da su direktori pronalazili razne načine za zamene nastavnika, preko organizacije zamena između škola, ljudi sa biroa, sa fakulteta ili povećanja časova nastavnicima koji rade u školama.

Pašić ukazao da će se nastava za učenike do početka mini raspusta prvog ciklusa održavati po prvom modelu, dok će učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci pohađati nastavu po kombinovanom modelu.

Dodao je da je u školskom kalendaru za sada planirano da probni završni ostane 25. i 26. marta, a jedino će biti izmena za završni ispit koji će biti pomeren za 27, 28. i 29. jun.

indeksonline.rs/Tanjug