BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje ukidaju mere protiv širenja korona virusa, u kojima je vakcinisano skoro 90 odsto stanovništva.

Kon je za RTS izjavio ;da bi i Srbija, kada bi 80 odsto stanovništva bilo vakcinisano, bila kod ukidanja mera, kakve su kovid propusnice za ugostiteljske objekte nakon 20.00 sati.

On je izneo podatak da je u Srbiji procenat vakcinisanih starijih od 18 godina, “negde na 59 odsto”, dok je oko 50 odsto vakcinisanih protiv korona virusa u odnosu na ukupan broj stanovnika.

“Od 12 do 18 godina smo ispod pet posto (vakcinisanih), ne možemo da se poredimo sa zemljama gde je to više 60 odsto”, rekao je Kon.

On je kazao da je ;produženi sretenjski raspust u prosveti dao rezultate i da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama 25 puta smanjeno zaražavanje.”U narednom periodu očekuje se i dalje pad oboljevanja, ali sa početkom škola videćemo da li će taj pad biti kao do sada, ili će se usporiti.

Škole su dokazale da su bezbedno mesto, ukupno oko četiri posto je pozitivno dece školskog uzrasta, od svih testiranih”, kazao je Kon.

On je dodao da “postoji zabluda za omikron stelt i za omikron” da nisu toliko opasni, i dodao da “za nevakcinisane starije i one koji imaju neke hronične bolesti i omikron može da bude smrtonosan”.

“Delta soja još ima, ali mora jasno da se kaže da je dominanatan omikron. U nekom periodu imali smo od 100 posto ispitivanih uzoraka, svi su bili omikron, posle se vratilo na 90. Sada apsolutno dominira omikron i ne treba da se zavaravamo da ono što je teško da je to delta”, rekao je Kon.

indeksonline.rs/Beta