BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je pandemijski tok kovida-19 u završnici i da je očekivano da dolazi do popuštanja protivpandemijskih mera.

“Ovo je završnica jednog pandemijskog toka bolesti, ne samo ovo što se dešava nama nego čitavom svetu. U toj završnici je normalno da dolazi do popuštanja svih mera, tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće”, rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je dodao da nije moguće živeti sa merama kakve su bile na snazi prethodne dve godine.

Kon je istakao da je Srbija izašla iz maksimuma novoinficiranih korona virusom.

“Nije jednako u celoj Srbiji, ali se ne može zanemariti da je reprodukciona stopa ispod jedan, iz nedelje u nedelju biće manje zaraženih”, naveo je epidemiolog.

Kon je naveo da korona virus, koji izaziva bolest kovid-19, neće nestati i da je to epidemiolozima postalo jasno u junu prošle godine kada su vakcinisani protiv kovida-19 ipak počeli da dobijaju virus korona.

On je rekao da je efektivnost treće doze te vakcine 75 odsto i dodao da “ne može da se kaže da je to mala efektivnost”.

Kon je kazao da kolektivni imunitet neće moći da bude dostignut na drugi način osim vakcinacijom.

Epidemiolog je apelovao na gradjane koji će ići na odmor iduće nedelje da budu svesni rizika od zaražavanja i mogućnosti prenošenja virusa po povratku sa odmora.

Kon je rekao da su prošle godine uvedene kovid propusnice za ulaske u kafiće uveče, prvo od 22 sata a zatim od 20 sati, koje su na snazi i dalje, a dodao je da razredjenje u kafićima nakon 20 sati postoji ali ne svuda.

On je rekao da je “svestan” da se u većini mesta ne kontroliše posedovanje kovid propusnica, ali da drugog načina za sprovodjenje te mere nema.

indeksonline.rs/Beta