BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da su penzioneri u Srbiji juče dobili dve lepe vesti u vidu materijalnih davanja, od kojih je prva 20.000 dinara pomoći od države, a druga povišica od 5,5 odsto koja je juče pristigla korisnicima iz kategorije zaposlenih.

On je istakao da su na konto pomoći isplaćene 34 milijarde dinara i da sve ovo zajedno pokazuje snagu naše ekonomije i javnih finansija.

“Sa pomoći od po 20.000 dinara i povišicom od 5,5 odsto ukupna masa za penzije je uvećana za 11,2 odsto”, rekao je Mali za TV Pink.

Naveo je da su penzije bezbedne i sigurne, da će rasti iz godine u godinu, a do 2026. godine prosečna penzija će biti 500 evra.

Rašće i plate, pa se prema rečima ministra Siniše Malog, očekuje da će prosečna plata u Srbiji 2026. godine iznositi 1.000 evra.

Mali je istakao da se država kada je počela pandemija korona virusa odgovorno ponela i privredu i građane do sada u kešu pomogla sa 8,7 milijardi evra.

“Ranije kada god je bila kriza imao sam osećaj da se država povlačila u sebe a ljudi su bili prepušteni sami sebi. Sada nije bilo tako, mi smo kao država brzo reagovali na koronu i spasili ekonomiju, pa nije bilo zatvaranja firmi i otpuštanja, za razliku od mnogih drugih zemalja”, naglasio je on.

Naveo je da je uprkos velikim davanjima privredi i građanima udeo našeg javnog duga u bruto-društvenom proizvodu 52,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, koji iznosi 60 odsto.

Naveo je da je ovaj nivo znatno veći u mnogim drugim zemljama, pa u Nemačkoj iznosi 70, u Crnoj Gori 90, Velikoj Britaniji 100, Grčkoj 220.

Mali je istakao da novac koji se daje privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije, potiče iz realnih izvora i da su stabilnost ekonomske situacije u zemlji kao i javnih finansija rezultat teških ekonomskih reformi koje su počele da se sprovode 2014. godine.

“U julu 2012. godine smo imali 8,5 milijardi dinara na računu, što nije bilo ni za plate ni za penzije i bili smo pred bankrotom a sada imamo 162 milijarde i likvidni smo”, rekao je Mali.

indeksonline.rs/Tanjug