NOVI PAZAR – Od 11. do 13. februara održan je tradicionalni 25 memorijal Safet Mavrić Ćako, uspon na Hajlu.

Organizatori ovog tradicionalnog zimskog pohoda je planinarski klub Hajla iz Rožaja i planinarski klub Sandžak iz Novog Pazara, te turisticka organizacija Rožaja.

Safet Mavrić Ćako je bio, alpinista, planinar, biciklista, gimnastičar, vrhunski sportista iz Novog Pazara koji je tragično stradao na planini Hajli 1997.godine. U njegovu čast svake godine se drugog vikenda u januaru organizuje zimski pohod na Hajlu, planinsku lepoticu visoku 2403 metra.

Veliki broj planinara okupio se u Bandžovu i na Gropama u planinarskom domu. Vreme maglovito ali ne hladno, pružalo je nadu da će sve proteći u najboljem redu.

Tako je i bilo, nebo se otvorilo, sunce obasjalo snjegoviti grebenski masiv Hajle. Na vrhu se našlo 60-ak planinara sa svih krajeva. Planinari iz Bosne, Jagodine, Smedereva, Valjeva, Lajkovca, Rožaja, Zrenanjina, Novog Sada, Beograda, Novog Pazara, Sjenice,Podgorice, Niksića, Mojkovca, Herceg Novog, Sarajeva, itd.

Svi su bili radosni i zadovoljni jer im je planina omogućila i prihvatila ih u svoja nedra.

Nakon uspona i silaska u dom na Gropama, domaćin se pobrinuo da svako popije topli napitak, ruča kuvani pasulj, odmori i nastavi dalje.

Druženje se nastavilo i na Bandžovu u restoranu Dermando. Utisci su pozitivni, druženje dobro do sljedećeg viđenja.

Enver Ćorović