BEGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i poredsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović nasjoštrije je danas osudila kampanju koja se poslednjih dana pojavila u javnosti, a koja zagovara zabranu abortusa, ocenivši je krajnje opasnom i neprihvatljivom.

“Pravo na abortus je ličnao pravo svake žene i niko nema prva da se meša u to. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koje štiti Ustav Srbije i svaki pokušaj ugrožavanja prava žena je nedopustiv. To nije slika Srbije kao moderne demokratske zemlje i to nije društvo koje želimo da gradimo za generacije koje dolaze”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je osudila svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene stavljaju na stub srama.

“Ograničavanje prava na abortus je ne samo napad na demokratiju, već može direktno ugroziti živote i zdravlje žena. Šta je sledeće? Da nam se desi Poljska i da žene umiru, jer im je zabranjeno da abortiraju čak i ako to ugrožava njihove živote? Ljudi, ostavite naše stomake na miru”, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je ponovila da je pravo svake žene da odlučuje o svom telu i reproduktivnom zdravlju.

“Svako uplitanje u to je nedopustivo i govori nam o sveprisutnom patrijarhatu u kojem je ženina obaveza da rađa, pa po cenu svog zdravlja. Ono što je potrebno jeste edukacija mladih o tome kako mogu da imaju siguran seksualni život i kako da brinu o svom zdravlju”, ocenila je Mihajlovićeva.

Tanjug