BEOGRAD – Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije apelovali su na gradjane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način može doći do proširenja požara i izazivanja veće materijalne i ekološke štete, a u najgorem slučaju do smrtnih posledica ili povreda.

Aleksandar Radosavljević iz Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije apelovao je da se trava ili nisko rastinje ne pale na otvorenom, kako u urbanim sredinama, tako i na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.

“Ukoliko do požara dodje, molimo gradjane da kontaktiraju vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193, a ukoliko je požar manjeg intenziteta, da pokušaju sami da ga ugase, ako to neće uticati na njihovu ličnu bezbednost”, rekao je Radosavljević.

U saopštenju je navedeno da je od početka godine u Srbiji zabeleženo 1.430 požara na otvorenom prostoru i tom prilikom nije bilo povredjenih ni stradalih osoba.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takodje, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na za to obeleženim mestima, a za nepoštovanje ove odredbe kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara.

indeksonline.rs/Beta