BEOGRAD – Vatrogasci-spasioci u Srbiji intervenisali su od početka godine na ukupno 3.410 požara, od čega je 1.738 bilo na gradjevinskim objektima, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).Kako se navodi u saopštenju, u požarima na gradjevinskim objektima, spaseno je 50 osoba, 30 je stradalo a 45 povredjeno.

Tokom zimskog perioda povećan je broj požara u stambenim objektima, a Milan Kocić iz Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a apelovao je danas na gradjane da ne ostavljaju grejna tela bez nadzora, proveravaju njihovu ispravnost, kao i da sve poslove u vezi sa elektroinstalacijama povere ovlašćenim licima.

“Osnovni uzrok za tu pojavu su neispravne elektroinstalacije, neočišćeni dimnjaci, neispravni elektrouređaji, a često i nepažnja naših gradjana kada ostavljaju zapaljive objekte i predmete u blizini grejnih tela. U slučaju da gradjani primete požar, trebalo bi da se pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na 193 i poslušaju njihove savete”, naveo je Kocić.

indeksonline.rs/Beta