BEOGRAD – Pripadnici saobraćajne policije su tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača teretnih vozila i autobusa otkrili 9.542 prekršaja, od kojih se najveći broj odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i drugih prekršaja vezanih za tahografe.

“U akciji koja je sprovedena od 7. do 13. februara na putevima Srbije, saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 kamiona i otkrila 626 prekršaja koja su učinili vozači autobusa i 8.916 koja su učinili vozači teretnih vozila”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od ukupno 1.390 kontrolisanih autobusa, skoro trećina vozača – 203 sankcionisana je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, dok su 93 vozača sankcionisana zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, a 92 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave Кragujevac – 73, na teritoriji PU Subotica – 64, i na teritoriji PU Niš – 54 vozača.

“Кad je reč o kontroli teretnih vozila, 2.127 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, a 1.299 vozača zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 1.139 vozača kamiona, zbog prekoračenja brzine 301, dok je 26 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Najviše vozača kamiona sankcionisano je na teritoriji PU Niš – 957, na teritoriji PU Šabac – 701, i na teritoriji PU Požarevac – 585 vozača.

Akcija saobraćajne policije u Srbiji sprovedena je istovremeno u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

indeksonline.rs/Beta