BEOGRAD – Granski sindikat prosvete Nezavisnost saopštio je danas da nastava u školama u Srbiji jedva funkcioniše jer veliki broj dece ne dolazi u školu, bilo da su pozitivni ili u izolaciji zbog kovida u porodici, da ima mnogo i onih koji su bolesni ali nisu ni videli lekara zbog višesatnog čekanja na pregled, kao i da je medju nastavnicima mnoštvo zaraženih, a da nema ko da ih zameni.

U otvorenom pismu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Timu za škole, sindikat navodi da su “sami uveli kriterijume za semafor model”, a da su sada, “kada se cela Srbija zacrvenela jače nego ikada, samovoljno isključili semafor”.

“Negujete privid da časovi od 45 minuta garantuju kvalitetno obrazovanje, a zapravo, onemogućavaju dezinfikovanje školskih prostorija medju smenama i produžavaju pauze u kojima učenici gube časove koje nema ko da održi”, navodi se u otvorenom pismu koje je prosledjeno medijima.

Sindikat navodi da su prosvetni radnici “zloupotrebljeni kao eksperimentalni kunići, u društvu u kojem premijerka ne veruje u mere, ministar prosvete ne veruje da u školama ima zaražavanja, a Tim za škole ne veruje u smisao opiranja političkim pritiscima”.

Beta