NOVI PAZAR – Osnovni sud u Novom Pazaru odbio je zahtev Ramiza Dugopoljca da se na osnovu održaja upiše kao vlasnik zemljišta ispod porušenog objekta berbernice u dvorištu Arap džamije u tom gradu, objavio je danas radio Sto plus.

Takva odluka doneta je sredinom novembra prošle godine, a po zahtevu Dugopoljca da se u njegovu svojinu prevede i zemljište ispod lokala koji je u vlasništvu njegove porodice nekoliko decenija.

Na presudu je zastupnik Dugopoljca uložio žalbu Apelacinom sudu u Kragujevcu koji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da odluči po njoj.

Istovremeno, Osnovni sud u Novom Pazaru je odbio i dva protivtužbena zahteva Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i to da se utvrdi da je ništav ugovor, kojim je Trgovinsko preduzeće “Sloboda” Ramizovom ocu Mehmedu prodalo berbernicu pre više od 50 godina.

Sud je odbio i zahtev te verske zajednice da taj lokal ne predstavlja zaostavštinu pokojnog Mehmeda Dugopoljca, koji je Ramiz nasledio nakon njegove smrti.

Islamska zajednica u Srbiji nije se žalila na takve odluke Osnovnog suda.

Berbernica u dvorištu Arap džamije, u novopazarskoj Staroj čaršiji, srušena tokom noći 2020.

Dugopoljac je tada je izjavio radiju Sto plus da je porušena bagerom, po nalogu, kako je tvrdio, čelnika Islamske zajednice u Srbiji.

Zbog načina na koji se sve dešavalo, slučaj je u javnosti postao poznat kao “novopazarska Savamala”. ;

Medžlis Islamske zajednice Novog Pazara kasnije je potvrdio da je tokom noći porušio berbernicu u Prvomajskoj ulici.

“Nelegalno podignuti objekat na vakufskom zemljištu uklonila je gradjevinska služba Islamske zajednice”, saopštili su tada.

indeksonline.rs/Beta