BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je danas venac na spomen-obeležje na pijaci Markale, gde je pre 28 godina od ispaljene granate sa položaja vojske Republike Srpske stradalo 68 Sarajlija, dok ih je više od 140 ranjeno.

“Znam da kako vreme prolazi i rane zaceljuju i ljudi su skloni da zaborave neke stvari. U ime generacije koja je prošla sve to u ratu u BiH, pogotovo u Sarajevu, u ime porodica žrtava i budućih generacija ja mislim da niko nema pravo to zaboraviti”, kazao je Komšić.

Dodao je da je ovakvih zločina tokom, kako je naveo, ; “agresija na BiH bilo puno i previše”.

“Svako će se prema tome odnositi na način koliko koga pogadja i boli i to je ljudski, ali niko nema pravo zaboraviti ono što se dogadjalo uključujući i ovaj zločin na Markalama, a bilo ih je puno, i previše”, naveo je Komšić.

Obeležavanju godišnjice prisustvovala je i delagacija vlade Kantona Sarajevo, sa premijerom Edinom Fortom na čelu, članovi porodica žrtava, kao i brojne druge delegacije.

Na sarajevskoj pijaci Markale danas se obeležava “Dan sećanja na sve ubijene i ranjene tokom agresije na glavni grad BiH i opsade grada u periodu od 1992. do 1995. godine”, kao i 28. godišnjica stradanja Sarajlija na pijaci Markale.

Pre 28 godina, sa položaja vojske RS na na području Mrkovića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 milimetara od koje je smrtno stradalo 68 stanovnika Sarajeva, a 142 osobe su ranjene.

indeksonline.rs/Beta