BEOGRAD – Kontrola ispravnosti automobila mogla bi još da pojeftini u narednih tri do šest meseci, zahvaljujući izmeni Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila na kojima trenutno radi Ministarstvo unutrašnjih poslova, saznaju “Novosti”.

Ova korekcija propisa će omogućiti da se na tehničkom pregledu istovremeno proveravaju dva četvorotočkaša.

To znači da će kontrolori u toku dana moći više vozila da pregledaju, što će doprineti snižavanju cena i manjim gužvama.

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom februara propisala da se tehnički pregledi za putničke automobile ne mogu naplaćivati skuplje od 6.020 dinara, niti jeftinije od 3.070.

– Od 6. jula kada je počela primena novih pravila i snimanja kompletnog toka pregleda, usporen je čitav proces, pa provera jednog vozila traje od 45 do 50 minuta – objašnjava naš sagovornik.

– Ovo je razlog što MUP radi na izmenama Pravilnika. To bi trebalo da se završi u narednih tri do šest meseci, a onda se očekuje i pad cene. Ako se za 50 do 60 odsto podigne frekvencija pregledanih vozila, to znači i da će se brže završavati provera i da će se smanjiti čekanja.

Međutim, pitanje je da li će sve ići u planiranom pravcu. Kako nam objašnjavaju u jednoj poznatoj agenciji za tehnički pregled u Beogradu, na našem tržištu je veliki deficit kontrolora. To znači da će biti teško da se na kanalima obezbedi dovoljan broj radnika za istovremenu proveru ispravnosti dva vozila.

– Mi već dva meseca tražimo kontrolora, plata nije sporna, od tog posla može pristojno da se zaradi – objašnjava Siniša Todorović, koji pregleda ispravnost automobila.

– Razlog je nedostatak kadrova sa potrebnom stručnom spremom i iskustvom. S druge strane, oni koji imaju dozvole za upravljanje vozilima za sve kategorije, radije odlaze kao vozači u Sloveniju, jer im se to više isplati nego da rade ovde kao kontrolori. Tamo dobijaju licence i mogu da voze na prostoru čitave EU.

On kaže da je na tehničkom pregledu situacija ista od kada je polovinom prošle godine počela primena novih pravila, velike su gužve i dugo se čeka na termin.

Ranije je uspevao da pregleda oko 18 vozila dnevno, a sada 10 do 12. Kod njih je, kako navodi, uvek sve zauzeto više dana unapred. Vozači se ne žale na cenu, već im je najvažnije da dođu do termina i da uspešno završe proveru.

Društvenim mrežama kruže primeri nezakonitog naplaćivanja

Pojedini uzimaju 300 dinara za obrazac

Pojedini su se dosetili kako da doskoče odluci Vlade o maksimalno dozvoljenoj ceni za proveru ispravnosti vozila od 6.020 dinara, pa su počeli da naplaćuju i 300 dinara za obrasce. Jedan takav račun auto-centra iz Pančeva kruži društvenim mrežama izazavajući mnogobrojne komentare. NJihov kontrolor nam nije odgovorio zašto imaju i ovaj dodatni namet.

Na drugim mestima za tehnički pregled saznajemo da je ovo, verovatno, izolovani slučaj, jer se gotovo svi drže propisane cene i ne naplaćuju nikakve obrasce.

Novosti.rs