BRISEL – Evropski sitemem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će od garđana, koji putuju u EU zahtevati popunjavanje novog formulara i davaje dozvole za ulazak, trebalo bi da stupi na snagu od maja 2023. godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U Evropskoj komisiji za Tanjug objašnjavaju da se trenutno radi na uspostavljanju internet stranice na kojoj će putnici iz više od 60 zemlja, uključujući i Srbiju, moći da se od kraja 2022. godine prijavljuju i dobijaju dozvole za ulazak u EU.

”ETIAS autorizacija nije viza. Građani iz više od 60 zemalja koje imaju viznu liberalizaciju za Šengen će nastaviti da putuju u EU bez viza, ali će morati da dobiju putnu dozvolu kroz ETIAS sistem što će biti jednostavno i brzo, a u više od 95 slučajeva se očekuje pozitivan odgovor na zahtev i to u roku od nekoliko minuta”, navode u Komisiji.

Iako kažu da se još radi na izgledu novog formulara koji će se podnositi kao zahtev za dozvolu za putovanja u EU, u Briselu ocenjuju da za njegovo popunavanje neće biti potrebno višse od 10 minuta, da će se od potrebnih dokumenata zahtevati samo informacije iz pasoša, a i da će se formular moći popuniti ili lično ili od strane treće osobe.

Podnošenje zahteva za ulazak u EU će koštai sedam evra, naplaćivaće se elektronski, važiće za sve putnike od 18 do 70 godina, a jednom dobijena dozvola će moći da se koristui za više ulazaka u periodu od 3 godine.

U EK se naglašava da će pre pocetka primene ETIAS pravila za putovanja u EU postojati ”tranzicioni period” od šest meseci u kome će putnici biti informisani o novim praviima, a nakon toga i ”grejs period” u kome će nova dozvola biti potrebna, ali će se prihvatati da je nemaju oni koji prvi put prelaze EU granicu pod novim uslovima.

U slučaju da putnik nakon grejs perioda na ulasku u Šengen ne bude imao validnu ETIAS dozvolu neće mu biti dozvoljeno dalje putovanje, a informacija o tome će se zabeležiti i evropksom Sistemu za ulaske i izlaske.

U Briselu navode da je cilj novog sitema i dozvola dobijaje vitalnih informacija o tome ko ulazi u EU, a samim tim i povećanje bezbednosti u odnosu na ilegalnu igraciju, terorizam i javno zdravlje.

Evropa komsija je uspostavlajnje Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije predložila još 2016. gdodine, a do danas je početak primene novog sistema pomeran dva puta.

indeksonline.rs/Tanjug