NJUJORK – Akcije su pale na berzama širom sveta danas pošto je šok od ruskog napada na Ukrajinu izazvao strah na tržištima kapitala i podigao pritisak na visoku inflaciju koja već opterećuje globalnu privredu.

Iznenadjena ruskom invazijom na Ukrajinu, Njujorška berza počela je rad danas u jakom padu, a investitori su se okrenuli od trgovine akcijama.

U prvim prodajama Dau Džouns indeks pao je 2,3 odsto, Nasdak indeks koji ima jaki tehnološki sastav izgubio je 2,74 odsto a prošireni S&P 500 indeks je oslabio 2,32 odsto.

Akcije u Evropi pale su još više posle osuda zvaničnika koji su nazvali poteze Rusije “brutalnim ratnim činom”, tako da je nemački indeks Daks (DAX ) pao gotovo pet odsto.

Futsi 100 u Londonu pao je 3,1 odsto kada se Evropa probudila na vesti o eksplozijama u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, u Harhovu i drugim oblastima, pariski CAC 40 izgubio je četiri posto.

Moskovska berza na kratko je jutros prekinula trgovanje na svim svojim tržištima. Kada je nastavljeno trgovanje indeks MOEX sa denominacijom u rubljama pao je više od 20 odsto, a indeks RTS sa denominacijom u dolarima za više od trideset posto.

Sukob će, pored ljudske patnje, izgleda izazvati još veći porast cena energenata i hrane. Rusija i Ukrajina su vodeći proizvodjači ne samo energetskih proizvoda, nego i žitarica i druge robe. Rat bi mogao da poremeti globalno snabdevanje, kao i sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici.

Cene nafte na obe strane Atlantika skočile su blizu ili iznad 100 dolara za barel, na najviše nivoe od 2014. godine, u porastu od više od šest odsto. Takodje su skočile cene na veliko ulja za grejanje, žita i druge robe.

Cena prirodnog gasa u Evropi, za koji ona zavisi od snabdevanja iz Rusije, skočila je čak 31 posto.

Porast cena energenata i hrane bi mogli da povećaju zabrinutost zbog inflacije koja je u januaru dostigla najviši nivo u SAD u dve generacije, i zbog toga šta će američka centralna banka učiniti da to obuzda. Izgleda da će Fed (centralna banka) svakako odustati od super niskih kamatnih stopa pogodnih za investitore i koje su pomogle finansijskim tržištima i privredi da izadju iz pada izazvanog korona virusom.

Na Vol stritu zabrinutost od rasta kamatnih stopa uticala je na to da jako skoče akcije velikih tehnoloških firmi čiji je obrt 2020. doprineo porastu indeksa berze posle pada izazvanog korona virusom.

Nasdak kompozitni indeks bi mogao da završi trgovanje danas na više od 20 odsto ispod svog rekorda postavljenog 19. novembra 2021. godine. Ako se to dogodi, nastaće, kako to Vol strit naziva, takozvano “medvedje tržište” uz trend pada cena akcija, što se nije dogodilo Nasdaku od kada je korona virus prvo uticao na pad globalne privrede.

Neki analitičari očekuju da će sukob naterati investitore da izadju iz mnogih tehnoloških akcija, sa izuzetkom sektora sajber bezbednosti.

indeksonline.rs/Beta