MOSKVA/KIJEV – Ruski predsednik Vladimir Putin u vanrednom televizijskom obraćanju nešto pre četiri sata ujutro objavio je napad na Ukrajinu.

Rekao je da će Rusija izvesti “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

Putin je u obraćanju rekao i da su “sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga neizbežni i da su samo pitanje vremena”, da je dalje širenje NATO-a i njegovo korišćenje ukrajinske teritorije neprihvatljivi.

Rekao je da “ruska vojna operacija ima za cilj da zaštiti ljude i da okolnosti zahtevaju odlučnu akciju Rusije”.

Rekao je i da će “specijalnom vojnom operacijom demilitarizovati Ukrajinu”.

U TV obraćanju Putin je zatražio od ukrajinskih vojnika u borbenoj zoni u istočnoj Ukrajini da odlože oružje i vrate se kućama.

Zapretio je Ukrajini da će ona biti kriva za krvoproliće, prenosi BBC.

Putin je izjavio i kako ruski cilj nije okupacija Ukrajine.

“Naši planovi nisu da okupiramo Ukrajinu, ne planiramo nikome da se namećemo”, rekao je Putin najavivši vojnu akciju u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor za civilne letove.

Kako javlja CNN, u sedam ukrajinskih gradova čule su se eksplozije: Kijevu, Harkovu, Kramatorsku, Dnjipru, Mariupolju, Odesi i Zaporožju.

Ukrajinski ministar spoljnjih poslova je na Tviteru objavio: “Putin je upravo započeo invaziju pune razmere na Ukrajinu.” Naglasio je da će se Ukrajina “braniti sama i da svet može i mora zaustaviti Putina”.

Putin je napad na Ukrajinu objavio dok je u toku vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Američka ambasadorka pri UN-u na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti rekla je da je Putin “preneo poruku rata” kada je najavio vojnu operaciju u Ukrajini.

U međuvremenu, evropski vazduhoplovni regulator upozorio je na visok rizik za civilne avione u blizini ukrajinske granice, strahujući da bi mogli biti namerno gađani na bilo kojoj visini, prenosi CNN.

“Avio-operatere podsećamo da je ovo sada aktivna zona sukoba”, kaže Agencija za sigurnost avio-prometa Evropske unije (EASA). Agencija je dodala da “operateri treba da budu krajnje oprezni i izbegavaju korišćenje vazdušnog prostora unutar 100 nautičkih milja od granice između Rusije i Ukrajine”.

Bajden: Jedinstven i odlučan odgovor

Rusija je odgovorna za smrt i destrukciju koju će proizvesti ovaj napad, saopštila je Bela kuća. SAD će sa saveznicima i partnerima jedinstveno i odlučno odgovoriti, naveo je američki predsednik Džozef Bajden.

Američki predsednik je najavio da će se tokom jutra sastati sa liderima G7 posle čega će objaviti “dalje posledice koje će Rusija snositi zbog bespotrebnog akta agresije protiv Ukrajine”.

Ukrajina uvela vanredno stanje

Ukrajinski parlament potvrdio je sinoć uredbu predsednika Volodimira Zelenskog kojom je proglašeno vanredno stanje u celoj zemlji, u trajanju od 30 dana, počev od 24. februara, javili su ukrajinski mediji pozivajući se na objavu Vrhovne Rade.

Prema toj odluci, vanredno stanje stupilo je na snagu u ponoć.

“Naglašavam: nema razloga za paniku. Vanredno stanje nije vojno i ne znači neizbežnu invaziju. Potrebno je da koncentriše svoje napore na jačanje nacionalne bezbednosti, zaštitu svakog Ukrajinca. Tako ćemo moći preventivno reagovati na bilo koje scenarije, da ih sprečimo. Šta će se promeniti za obične građane? Zapravo – ništa. Osim što će Ukrajinci primetiti više kontrole na putevima, pojačano obezbeđenje na ulicama i slično”, objasnio je sinoć predsednik najvišeg zakonodavnog tela Ukrajine Ruslan Stefančuk.

On je, kako se navodi u objavi pres služba parlamenta, rekao da će to kakvo će tačno vanredno stanje biti na određenoj teritoriji zavisiti “od toga šta se tamo zaista dešava”.

Stefančuk je naveo da se o odluci o mobilizaciji ne diskutuje, a da se “trenutno dodaje samo 36.000 rezervista, koji uglavnom već imaju borbeno iskustvo”.