BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je inicijativa za zabranu abortusa zabrinjavajuća i opasna, posebno zbog toga što se sa internet portala i društvenih mreža, prenela na polemiku u javnosti.

“Pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje, jer je abortus u Republici Srbiji legalan i dozvoljen”, navela je Janković u saopštenju.

Prema njenim rečima, ta inicijativa je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer on garantuje da “svako ima pravo da slobodno odluči o radjanju dece”, dok Porodični zakon propisuje da žena slobodno odlučuje o tom pitanju.

“Ovakve akcije su štetne, vode u bespredmetne polemike i zbunjuju pa čak i zastrašuju žene. Fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca, pored ostalog i o kontracepciji i abortusu, koji pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo”, kazala je poverenica.

Janković je istakla da je izuzetno važno raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih.

indeksonline.rs/Beta