PODGORICA – Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razrešen je danas sa te funkcije, odlukom novog Tužilačkog saveta.On je formalno razrešen jer je ispunio uslove za starosnu penziju u skladu za izmenjenim zakonom, koji je opozicija kritikovala ocenjujući da je donet kako bi upravo Katnić otišao u penziju.

To zakonsko rešenje je pred Ustavnim sudom.

Katniću se u radni staž računao beneficirani radni staž dok je radio u vojsci.

Tužilački savet doneo je odluke po kojima utvrdjen prestanak funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju za još devet ;tužilaca.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca, na početku sednice, pročitala je i stav sa juče održane Proširene sednice Vrhovnog državnog tužilaštva da ne treba podržati odluku o prestanku funkcije tužilaca po osnovu odlaska u starosnu penziju jer je to protivustavno i protiv konvencija o ljudskim pravima.

Podsećamo, Tužilački savjet je juče od fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), nakon zahteva TS-a, dostavio podatke u kojem je naveo da “glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima (64 godine i 8 meseci života i 41 godinu i 4 meseca staža osiguranja), te da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju…”.

Izmenama Zakona o radu se granica za odlazak u penziju po sili zakona spušta sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mestu sa beneficiranim stažom.

Od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine, nova parlamentarna većina predvodjena Demokratskim frontom insistirala je na smeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

On je najviše funkcionere toh fronta, Milana Kneževića i Andriju Mandića, optužio u slučaju “državni udar” 2016. godine.

“Državni udar” je sudski proces protiv srpskih i ruskih državljana kao i lidera DF-a, Milana Kneževića i Andrije Mandića, koji su bili optuženi za pokušaj nasilnog rušenja vlasti Mila Djukanovića 2016. godine. Iako su svi osudjeni, Apelacioni sud je tu presudu ukinuo.

indeksonline.rs/Beta