MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da njegova zemlja priznaje pored nezavinosti i suverenitet proruskih separatista na istoku Ukrajine nad čitavim regionima Luganska i Donjecka, a ne samo u oblastima pod njihovom kontrolom.

“Priznali smo nezavisnost ovih republika, odnosno sve njihove osnovne dokumente, uključujući i njihov ustav. A u ustavu su upisane granice Donjecke i Luganske oblasti kakve su bile kada su bile u sastavu Ukrajine”, rekao je Putin i dodao da tačne granice treba da budu dogovorene u razgovorima dve otcepljene oblasti i Ukrajine.

Ruski predsednik je na iznenadnoj konferenciji za novinare prenetoj na televiziji rekao da će mogući ulazak ruske vojske na teritoriju Ukrajine u znak podrške proruskim separatistima, zavisiti od situacije “na terenu”.

“Nisam rekao da će naši vojnici sada ići tamo… Zavisiće od situacije na terenu”, rekao je on i dodao da bi za Ukrajinu bilo najbolje da se odrekne ulaska u NATO-a i da se drže neutralnosti.

Putin se takodje založio za demilitarizaciju Ukrajine, navodeći da ta zemlja dobija oružje od svojih zapadnih saveznika i da je vreme da se preduzmu mere ka razoružavanju.

indeksonline.rs/Beta