KIJEV – Ruska vojska ušla je u sam centar Harkova, javile su danas vlasti drugog po veličini ukrajinskog grada na severistoku.

“Došlo je do prodora lakih vozila ruskog neprijatelja u grad Harkov, uključujući i u centar grada”, napisao je na Fejsbuku guverner istoimenog regiona Oleg Sinegubov.

On je naveo da se borbe nastavljaju i pozvao 1,4 miliona stanovnika da ne izlaze iz kuća.

Dodao je da ukrajinske oružane snage “eliminišu” neprijatelja.

Video objavljen preko ukrajinskih društvenih mreža pokazuje, kako se tvrdi, oklopno rusko vozilo u plamenu u centru grada.

Ruska vojska je sa svoje strane saopštila da je opkolila dva velika grada na jugu Ukrajine Herson i Berdiansk, koji imaju 290.000 odnosno 110.000 stanovnika.

“Tokom poslednja 24 sata ruske oružane snage potpuno blokirale gradove Herson i Berdiansk, navelo je rusko ministarstvo odbrane dodajući da su grad Geničesk i aerodrom blizu Hersona takodje pod njihovom kontrolom.

Dodaje se da su proruski separatisti na istoku Ukrajine, koji napreduju uz podršku ruskih snaga, ostvarili teritorijalni napredak 52 kilometara od početka ofanzive.

Ruska vojska je navela da je ukupno uništila 975 ukrajinskih vojnih instalacija uključujući sisteme za protivvazdušnu odbranu S-300.

indeksonline.rs/Beta