KIJEV – Ruske trupe ušle su danas u ukrajinski grad Sumi blizu granice sa Rusijom koji se nalazi na autoputu koji vodi ka Kijevu sa istoka.

Šef lokalne administracije Dmitro Živicki rekao je da su se ukrajinske snage noćas borile sa ruskim trupama u gradu ali da je veliki ruski vojni konvoj krenuo na zapad preko Sumija prema glavnom gradu Kijevu.On je dodao da su ruske snage opkolile još jedan grad na severoistoku, Konotop.

Ukrajinska vojska izveštava o borbama severozapadno od glavnog grada dok ruske snage očigledno pokušavaju da napreduju ka Kijevu sa severa.

Vojska je saopštila jutros da je dignut u vazduh most u oblasti Ivankiva, oko 60 kilometara severozapadno od Kijeva.

“Danas će biti najteži dan. Plan neprijatelja je da se tenkovskim konvojem probije do Kijeva preko Ivankova i Černigova”, objavio je savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Telegramu.

U Kijevu su rano jutros odjeknule snažne eksplozije, dok su zapadni lideri zakazali hitan sastanak, a ukrajinski predsednik moli za medjunarodnu pomoć.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da vlada ima informacije da su u Kijev ušle “subverzivne grupe”.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su ruske mehanizovane snage, koje su ušle iz Belorusije, oko 20 milja od Kijeva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je do sada u ruskoj invaziji na njegovu zemlju ubijeno 137 civila i vojnika, a stotine su ranjene.

On je rekao da su, uprkos tvrdnjama Rusije da gadja samo vojne ciljeve, pogodjeni i civilni objekti. Zelenski je naveo ;da su svi graničari na ostrvu Zminji u regionu Odese ubijeni u četvrtak. Ukrajinska granična služba ranije tokom dana javila je da su to ostrvo zauzeli Rusi.

indeksonline.rs/Beta