BEOGRAD – Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je odluka o produženju Sretenjskog raspusta doneta kao prateća mera, kako bi se potpomogla borba sa omikron sojem korona virusa.

Ružić je za TV Prva rekao da će posle produženog raspusta biti doneta odluka o tome da li će nastava biti nastavljena po kombinovanom modelu.

Izrazio je nadu da će produžetak raspusta dati rezultate.

Govoreći o broju zaražene dece u školama, Ružić je rekao da je situacija bolja nego prethodne nedelje i naveo da je zaraženo 4.935 dece, odnosno 0,64 odsto uzrasta od 6 do 18 godina. Dodao je da je zaraženo 4 odsto nastavnog osoblja.

Ministar je ukazao da nemamo veliki problem u obrazovnom sistemu sa zaražavanjem dece, ali da dolazi do probelma u procesu izvođenja nastave jer dolazi do zaražavanja i odusustovanja nastavnika sa posla.

Ružić je naveo da će pet radnih dana kada nije bilo nastave (tri dana u novembru i dva sada, uz Sretenje) škole nadoknaditi tako što će školska godina biti produžena tri dana i završiće se 24. juna.

Za preostala dva radna dana škole će odlučiti kako će biti nadoknađena – radnim subotama ili dodavanjem jednog časa dnevno.

Naveo je da će završni ispit za osnovce biti pomeren, ali da to neće prolongirati ono sto je predviđeno školskim kalendarom.

indeksonline.rs/Tanjug