BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović izjavio je danas da su brojevi novozaraženih korona virusom prethodnih dana “očekivano visoki”, i da ima mnogo pacijenata koji su primljeni na bolničko lečenje.

Sazdanović je za RTS izjavio da je u kovid bolnici u Batajnici juče primljeno stotinak pacijenata, u bolnici “Dragiša Mišović” 38 i u Bežanijskoj kosi 42.

“Ogromne su brojke onih koji moraju da se hospitalizuju. Bolnički kapaciteti su popunjeni od 70 do 90 odsto, u Batajnici je 750 pacijenata, to su skoro popunjeni kapaciteti”, rekao je Sazdanović.

On je naglasio da “vakcina štiti od komplikovanih slučajeva” i da je u prethodnim talasima epidemije izmedju 20 i 22 odsto zaraženih korona virusom bilo na intenzivnim negama, a da je sada na intenzivnoj nezi izmedju 12 i 15 odsto zaraženih, ali da je porast broja hospitalizovanih uzrokovan daleko većim brojem inficiranih nego u prethodnim talasima.

“Situacija je veoma komplikovana i sigurno će tako biti ceo februar. Očekujemo blagi pad krajem februara”, kazao je Sazdanović.

Prema njegovim rečima, veliki problem predstavlja zaražavanje zdravstvenih radnika, a u ovom trenutku je korona virusom inficirano 20 do 25 odsto lekara i zdravstvenih tehničara.

Beta