NOVI PAZAR – Prva ovogodišnja sednica Saveta za zdravlje grada Novog Pazara održana je danas, a na dnevnom redu bila je tema vezana za proces vakcinacije dece obaveznim vakcinama (mmr), a razmatran je i godišnji izveštaj Savetnika pacijenata za 2021.godinu.

“Kao načelnica Dečijeg dispanzera imala sam potrebu i pre svega obavezu da obavestim direktora Doma zdravlja dr Ervina Ćorovića o veoma alarmantnoj situaciji vezanoj za redovnu vakcinaciju dece vakcinom MMR, koja je ispod svakog nivoa i poražavajuća zbog koje nam preti epidemija morbila ukoliko roditelji ne budu decu dovodili na vakcinaciju”, kazala je dr Vesna Despotović Tomović. Ona je kazala da je urađena revizija kartoteke gde su obrađene tri godine, 2018, 2019. i 2020. i podaci govore da deca koja sada imaju 2 godine, a ima ih 1530, samo njih 174 je primilo MMR vakcinu. U procentima je to 11 posto i dr Despotović kaže da je to poražavajući podatak, a da bi deca bila zaštićena taj procenat mora biti minimum 95.

Situacijim je zabrinut i direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović. “Sa ovako malim procentom vakcinisane dece MMR vakcinom slobodno možemo da očekujemo epidemiju morbila i to uopšte nije dobro”, istakao je Ćorović

Fevzija Murić, ispred Saveta za zdravlje grada Novog Pazara ističe da rešenje vidi samo u savesti roditelja koji bi trebalo da ozbiljno shvate značaj MMR vakcine za zdravlje njihove dece i odazovu se vakcinaciji jer samo tako se može izbeći dolazak ove teške bolesti. “MMR vakcina je zakonom obavezna, tako da se roditelji ne smeju oglušiti na vakcinaciju dece jer mogu podleći zakonskim procedurama a mi ne bi to želeli “, istakao je on.

Murić je rekao da Grad Novi Pazar podržava zdravstveni sistem, podržava i pomaže sve zadužene za sprovođenje akcije vakcinisanja dece ovom vakcinom i pozvao građane da razišljaju o zdravlju svoje i sve dece jer jedno zaraženo dete u vrtiću može zaraziti svu ostalu a to bi dovelo do velikih posledica.