BEOGRAD – Uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo se da omikron soj korona virusa nije mutant koji će nas sve pobiti, izjavio je danas virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler i dodao da novu podvrstu omikrona, stelt omikron nije teško dijagnostikovati, ali da ju je teško razlikovati od delta soja.

“Problem je što se ova vrsta teško razlikuje od delte pi-si-ar tehnikom, kojom je do sada mogla da se odvoji starija verzija omikrona. Ova današnja ne može da se odvoji, ne može lako da se razlikuje da li je omikron ili delta”, rekao je Šekler za RTS.

Naveo je da brzi testovi mogu da daju lažno negativan rezultat, ali da li je, kada su pozitivni, to sto posto tačno i napomenuo da su simptomi omikrona daleko blaži nego ranije, ali za vakcinisane.

“I za nevakcinisane je u najvećem broju slucajeva blaži, ali za starije, imunokompromitovane…lako se iskomplikuje i dođe do upale pluća i potrebe za kiseonikom”, kaže Šekler.

Govoreci o pakslovidu, novom najsavremenijem leku koji je stigao u Srbiju, Šekler je rekao da je ono što je kompanija o njemu objavila impresivno.

Istakao je i da dosadašnji lekovi, molnupiravir i favipiravir, mnogo pomažu ukoliko se daju u prvih pet dana bolesti.

“Tada se virus najviše umnožava u ćelijama i samim tim ih uništava. Sprečavanjem njegovog umnožavanja, sprečavate da on razara vaše ćelije”, rekao je Šekler.

Kako je objasnio, kada virus ošteti ćelije, na primer na krvnim sudovima, onda postoji mogućnost stvaranja i pokretanja tromba, embolije pluća što su, dodao je, rizici da neko naglo umre pri čemu je to nemoguće predvideti.

Ponovio je stav da o četvrtoj dozi ne treba razmišljati, osim za najstarije građane i one sa oslabljenim imunosistemom, ali i za zdravstvene radnike.

Istakao je i da je za jačanje imuniteta neozbiljno izdvajan samo vitamin De, jer su i ostali vitamini – Ce, A i E pođednako važni da osoba bude potpuno zdrava.

Tanjug