CIRIH – Zatvorenici će morati da predaju elektronske uređaje, uključujući mobilne telefone, i biće im ponuđeni halal, vegetarijanski ili mesni meniji (zavisno od vere).

Više od 600 stanovnika Ciriha prijavilo se da dobrovoljno bude nekoliko dana u novom zatvoru koji treba da se za par meseci otvori pre nego što primi prave zatvorenike.

Volonteri će iskusiti prave zatvorske uslove od 24. do 27. marta. ove godine. Zatvorenici će morati da predaju elektronske uređaje, uključujući mobilne telefone, i biće im ponuđeni halal, vegetarijanski ili mesni meniji (zavisno od vere).

Pretresi po dolasku su opcioni i uspešni kandidati ne mogu preneti svoju propusnicu za “ulazak u zatvor” bilo kome drugom.

Kantonalne vlasti došle su na neobičnu ideju da se ustanova i osoblje provere pre nego što u aprilu zatvor počne primati prave zatvorenike. Neki od upravnika i drugog osoblja su novozaposleni piše swissinfo.

Rok za volontiranje kao zatvorenik ističe kasnije ovog meseca. Međutim, novine Le Temps izveštavaju da je broj zaheva ljudi koji žive u kantonu već skoro tri puta veći od kapaciteta zatvora čiji kapacitet je 241 zatvorenik.

Direktor zatvora Mark Ajerman rekao je za novine da volonteri ne treba da očekuju “kamp za odmor”, već da će moći da napuste u bilo kom trenutku.

On je dodao da bi pilot projekat trebalo da bude dobar način da se “obezbedi pravilno funkcionisanje svakodnevnog rada i da se upravnicima omogući da se upoznaju sa objektom”.

Projekat je otvoren samo za odrasle koji žive u kantonu Cirih i kandidati moraju pristati na provjeru prošlosti kako bi provjerili njihovu podobnost za učešće.

Novi zatvor Zurich West izgrađen je delimično kako bi se ublažile kritike uslova za pritvorenike u kantonu.

indeksonline.rs/Srbija danas