BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je u Bosni i Hercegovini više od 2.000 ljudi koristilo kriptovane telefone i aplikaciju Skaj za kriminalne aktivnosti.

Lukač je kazao da niko od njih ne može da bude zaštićen.

“Svi oni koji su koristili kriptovane telefone i ‘Skaj’ aplikaciju ne mogu biti zaštićeni. Predlažem im da sami dodju i da se predaju, ispričaju šta su radili, jer će policija pre ili kasnije doći do njih”, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dalje kazao da je juče u akciji “Staza”, koju sprovodi MUP RS u saradnji sa Tužilaštvom BiH, uhapšeno 19 osoba, i najavio nastavak hapšenja još osoba koje se bave kriminalom i trgovinom narkoticima.

“Tražili smo još par osoba, koje nisu bila dostupne, jer se ne nalaze u BiH, ali će za njima biti raspisane poternice i biće predmet potrage ne samo MUP-a Republike Srpske, već i ostalih policija u regionu i Evropi”, rekao je Lukač.

Prema njegovim rečima, MUP RS je na osnovu dešifrovanja “Skaj” aplikacije dobio sva saznanja o kontaktima i kretanjima ove grupe kriminalaca.

Lukač je naglasio da se radi o o ozbiljnim kriminalnim grupama, koje rade sa velikim količinama droge i ogromnim količinama novca, do kojeg dolaze krijumčarenjem droge.

“Medju ovim osobama ima i onih koje se mogu dovesti u vezu sa odredjenim ubistvima koja su se desila u BiH i u regionu i koja imaju kontakte sa medjunarodnim kriminalcima i medjunarodnim kanalima za distribuciju opojnih droga”, naveo je on.

Beta