BEOGRAD – U kovid bolnicama u Srbiji na lečenju je gotovo 4.400 kovid pacijenata, a direktor KCS-a Milika Ašanin izjavio je da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina.

Ašanin je za RTS rekao da ne popušta pritisak na dve kovid bolnice – Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici.

Naveo je da je gotovo pođednak broj zaraženih korona virusom koji imaju manje i više od 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60 godina. Naveo je da su na Infektivnoj klinici stariji pacijenti koji imaju hronične bolesti i neke komordibitete.

“Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici”, rekao je Ašanin.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

Ašanin je rekao da tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesti, mada je njih više od 70 odsto, već i pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja – veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni ili neurohirurški.

Zaraženih ima i među zaposlenima, a direktor KCS-a je naveo da je trenutno odsutno 7,6 odsto zaposlenih. Istakao je da dobrom organizacijom uspevaju da održe proces rada i da nema problema kada je reč o zbrinjavanju hitnih slučajeva.

KCS prima i pacijente koji u domu zdravlja dobiju uput za pregled.

Ašanin je najavio da bi početkom marta nova zgrada Kliničkog centra mogla da primi prve pacijente.

indeksonline.rs/Tanjug