NOVI PAZAR – Epidemiološka situacija u Novom Pazaru blago je stabilizovana poslednjih nedelju dana, a svi parametri su u padu, izjavio je danas direktor gradskog Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih oko 11 odsto, dok je pre mesec dana bio oko 50 odsto.

“Zabrinjava nas smanjena vakcinacija prvom dozom neke od dostupnih vakcina, koju je do sada primilo 31.356 Novopazaraca, a trenutno dnevno imamo od 10 do 15 osoba koje se vakcinišu. U tom smislu, gradski Krizni štab odlučio je da privremeno premesti vakcinalni punkt iz Doma omladine u Dom zdravlja”, rekao je Spahić.

Ocenio je da “posebno zabrinjava” što u gradskom Zavodu nemaju dijagnostičke podatke iz privatnih ordinacija i laboratorija, kao i što se mnogi pacijenti sami leče kući uz antibiotike.

“Primećujemo da se neselektivno koriste velike količine antibiotika na svoju ruku. To može biti veoma opasno u narednom periodu jer ćemo doći u situaciju kada će veliki broj bakterija biti rezistentan na sve postojeće antibiotike”, rekao je Spahić.

Usled stabilnije epidemiološke situacije kovid ambulanta u Domu zdravlja od subote radi od 7 do 17 časova dok je prijemno-trijažna ambulanta na Infektivnom odeljenju dežurna 24 sata.

Na dva odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 13 kovid pacijenata.

indeksonline.rs/Beta