BEOGRAD – Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je danas odluku o pomoći države, pri kupovini kuće ili stana ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili će dobiti dete ove godine, a maksimalni iznos sredstava je 20.000 evra, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Vlada je usvojila Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učesće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može da ostvari svaki podnosilac zahteva, i to:

– za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja, u skladu sa Uredbom iz 2014. godine, u visini od 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće, na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

– za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće, na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

– za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 procenata vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

– za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Ministar finansija juče je objavio da je namera nadležnih da naprave takve kriterijume da što više građana može da ostvari ovo pravo, kako bi se podstakao natalitet u zemlji.

indeksonline.rs/Tanjug