BEOGRAD – Sjedinjene Američke Države veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom (EU) u poštovanju medjunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona, izjavio je kasno sinoć neimenovani portparol Stejt departmenta Glasu Amerike (Voice of America – VoA).

Na pitanja Glasa Amerike o tome kakvu reakciju SAD očekuju od Srbije kada je reč o ruskom priznanju dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, i da li bi Beograd trebalo da uskladi stavove sa Zapadom, izmedju ostalog i u pogledu sankcija, portparol je naveo da “Vašington pozdravlja nedavnu izjavu predsednika (Aleksandra) Vučića da Srbija razume značaj poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”.

Takodje je podsetio da “SAD ulažu ogromne napore da pronadju diplomatsko rešenje”. “Ako Rusija zaista želi da pregovorima dodje do rešenja, kao što tvrdi, postoji put za to”, naveo je neimenovani portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol EU Peter Stano izjavio je u utorak da se od “zemalja u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama EU”.

“Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike”, dodao je Stano.

Srbija je više puta ponovila da poštuje suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali se Beograd do sada nije priključivao sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima 2014, niti je glasao za usvajanje rezolucija UN kojima se osudjuje aneksija i konstatuje kršenje ljudskih prava na Krimu.

indeksonline.rs/Beta