BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je cilj da se uvodjenjem besplatnih vrtića poveća broj dece u njima za 35 do 40 odsto, ali je dodao da je ispunjenje tog predizbornog obećanja potrebno naći “realne prihode” koji će pokriti “veliki novac koji ćemo izgubiti”.

Vučić je ranije kazao da država razmišlja da vrtići, privatni i državni, budu besplatni za sve gradjane kako bi se motivisali da imaju veći broj dece.

“Time ćemo ih socijalizovati i pripremiti za školu. Posle toga više neće biti napuštanja srednjih škola, a kamoli osnovnih”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Španiji.

Vučić je naglasio da će se tom merom roditelji iz ruralnih i suburbanih sredina osloboditi da imaju više dece, a majkama pomoći da mogu da ostvare svoje karijerne snove.

“Šta god da učinite u Novom Beogradu, Starom gradu ili Vračaru, u bogatim sredinama, tamo imaju malo dece”, dodao je on.

Komentarišući izjavu potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića da se vozovi na liniji Beograd – Niš kreću prosečnom brzinom od 35 kilometara na čas, Vučić je rekao da je to “slika i prilika” bivše vlasti i da se čudi i da idu i toliko brzo.

“Zato smo potpisali ugovore sa Evropljanima da gradimo brzu prugu Beograd – Niš, da vozovi idu do 200 kilometara na sat”, istakao je on.

Vučić je pozvao predstavnike opozicije da se za petnaestak dana “provozaju” linijom nove brze pruge od Beograda do Novog Sada, kojom će vozovi ići brzinom do 200 kilometara na čas.

indeksonline.rs/Beta