BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je novi Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS) bolji od svih u regionu i šire, i da je opremljen najboljom opremom, a da će prve pacijente primiti za sedam dana.

“Imamo i taj čuveni Da Vinči robot, najmodernije skenere i rendgene i nećemo više morati da šaljemo ljude u inostranstvo na operacije “, rekao je Vučić na otvaranju UKCS.

On je dodao da je ponosan što je bio suinicijator svih ovih radova koji su koštali ukupno 260 miliona evra, a da je Klinički centar u Nišu koštao nešto manje od 55 miliona.

Naveo je da novi centar ima heliodrom i garažu sa 640 mesta, ali da će morati da se gradi još jer kroz klinički centar dnevno prodje 14.000 do 16.000 ljudi dnevno.

“Ovde imamo najbolje i najmodernije jedinice intenzivne nege, angio sale, mesta gde će doktori i sestre moći da budu potpuno koncentrisani na zdravlje pacijenata”, rekao je Vučić i dodao da se od danas može videti koliko je Srbija drugačija od one pre nekoliko godina.

Najavio je da će narednih dana biti otvorena bolnica “Dedinje dva” i “Tiršova dva”, a da se razgovaralo i o najvećoj klinici za onkologiju.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin istakao je da je “danas istorijski dan i praznik”.

“Ovo je nešto što ne može da se poredi ni sa čim u Srbiji, bolnica je napravljena po meri pacijenata sa 244 dvokrevetne sobe poluintenzivnog lečenja, u svakoj je toalet, kiseonik i monitori”, objasnio je Ašanin.

indeksonline.rs/Beta