BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je broj otkrivenih vozača u Srbiji koji voze pod dejstvom narkotika veći 75 odsto nego prošle godine, saopštilo je danas to ministarstvo.

“Nema opravdanja za alkohol, za drogu, nema opravdanja da ne vežete pojas, da ne vežete pojas svom detetu. Nema opravdanja za smrt u saobraćaju. Vežite pojas, usporite, nemojte da pijete, nemojte da sedate drogirani za volan”, poručio je Vulin prilikom obilaska saobraćajne policije.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević ukazao je da je za prvih pet dana pojačane kontrole saobraćaja na putevima u Srbiji, prekršajno kažnjeno oko 7.000 od 10.510 vozača teretnih vozila koji su kontrolisani, dok je od 1.027 vozača autobusa sankcionisano 450.

“Кontrola komercijalnih vozila sprovodi se tri puta godišnje – u februaru, julu i oktobru, ali se kontrola ovih vozila obavlja neprekidno tokom čitave godine. Prošle godine smo imali preko 152.000 sankcionisanih vozača komercijalnih vozila”, naveo je Lakićević.

Direktor Agencija za bezbednost saobraćaja Duško Pešić ukazao je da saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozila velikih masa i dimenzija za posledicu imaju teško povredjene i stradale i da u 80 odsto slučajeva u njima stradaju vozači putničkih automobila, pešaci, biciklisti, motociklisti.

Precizirao je da 27 odsto svih stradalih u saobraćaju nastrada u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima, i da je imajući u vidu posledice, važno da bude napravljen sistem koji će eliminisati greške profesionalnih vozača.

“Srbija je važan iskorak napravila 2019. godine uspostavljanjem osnovne obuke za one koji prvi put postaju profesionalni vozači i periodičnu obuku za vozače koji to već jesu”, kazao je Pešić.

Naglasio je da svim aktivnostima kontrole saobraćaja Ministarstvo unutrašnjih poslova šalje jasnu poruku vozačima da će biti kontrolisani i ako ne poštuju propise, otkriveni i sankcionisani.

Od početka godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji stradalo je 53 ljudi, navedeno je u saopštenju MUP-a.

indeksonline.rs/Beta