VAŠINGTON – Ruske i ukrajinske snage borile su se da preuzmu kontrolu nad Černobiljom, mestom najgore nuklearne katastrofe na svetu, i Rusi su na kraju prevladali, piše Glas Amerike (VOA) i postavlja pitanje zašto bi bilo ko želeo da osvoji nuklearnu elektranu koja ne funkcioniše i okružena je kilometrima radioaktivnog zemljišta.

Odgovor je u geografiji: Černobilj se nalazi na najkraćem putu od Belorusije do Kijeva i na liniji je kretanja ruskih snaga u invaziji na Ukrajinu.

“To je najkraći put od tačke A do tačke B”, kazao je Džejms Ekton iz Karnegi zadužbine za medjunarodni mir.

Džek Kin, bivši pripadnik američke vojske, rekao je da Černobilj nema nikakav vojni značaj, ai je na najkraćem putu do Kijeva, koji je i glavni cilj Rusije jer Moskva želi da smeni aktuelnu ukrajinsku vladu.

Zauzimanje Černobilja je bilo deo plana. Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je mesto nekadašnje nuklearne elektrane u rukama Rusije.

Ekton tvrdi da Rusija ne želi da zaštiti Černobilj od potencijalnog novog oštećenja, ali dodaje da su ukrajinske četiri nuklearne elektrane veći rizik od Černobilja koji se nalazi u izolovanoj zoni.

“Naravno da bi incident u Černobilju bio veliki problem, ali baš zato što je Černobilj izolovan, ne bi bilo opasnosti po ukrajinske civile”.

Preostale četiri nuklearne elektrane u Ukrajini za sada rade normalno i bezbedne su, saopštila je Nuklerna agencija UN.

Ekton naglašava da bi borba oko četiri aktivne nuklearne elektrane u Ukrajini predstavljala mnogo veći rizik.

indeksonline.rs/Beta