BEOGRAD – Agroindustrijsko komercijalna banka AIК banka Beograd od danas će biti vlasnik ruske Sberbanke u Srbiji.

AIK banka je juče zaključila sa Narodnom bankom Srbije ugovor o sticanju akcija Sberbanke Srbija po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj banci.

Tom promenom Sberbanka Srbija prestaje da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbanka Europe AG u Beču i postaje deo srpske bankarske grupe čiji je vlasnik Miodrag Kostić.NBS je, imajući u vidu dešavanja u Ukrajini i sankcije koje se sprovode prema Rusiji, ;donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanke Srbija čime je omogućena neposredna prodaja akcija banke.

Širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obe banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva. AIК banka ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji, navela je NBS u saopštenju.

Istaknuto je da je Sberbanka Srbija visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu.

indeksonline.rs/Beta