BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izdala je Mišljenje u kome se navodi da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povredilo prava pripadnika nacionalnih manjina, jer je odobrilo udžbenik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje bosanskog jezika, saopštilo je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

U Mišljenju, kako su naveli iz BNV, piše da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dao ministarstvu preporuku da preduzme mere iz svoje nadležnosti propisane zakonima o udžbenicima u cilju izmene sadržaja koji negira bosanski jezik.

Navedeno je i to da bi ministarstvo trebalo da postupi po preporuci Poverenika u periodu od 30 dana, od kada je izdato Mišljenje i preporuka, kao i da žalba nije moguća.

Iz BNV su naveli da su tokom prethodne godine već reagovali na tekst iz udžbenika za osmi razred “S reči na dela”, u kome se pod slovenskim jezicima, u južnoslovenskoj grupi navode slovenački, makedonski, bugarski i srpski uz koji je stavljena fusnota – “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski”.