NJUJORK – Više od 700 civila, među njima 52 deteta, ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije pre tri nedelje, ali je stvarni broj verovatno mnogo veći, saopštila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo.

“Većina ovih žrtava stradala je od eksplozivnog naoružanja sa širokim dejstvom u naseljenim područjima. Stotine stambenih zgrada su oštećene ili uništene, kao i bolnice i škole”, rekla je Dikarlo u četvrtak, u obraćanju Savetu bezbednosti, prenosi Rojters.

Ona je izvestila Savet bezbednosti da je agencija UN za ljudska prava zabeležila 726 smrtnih slučajeva civila u Ukrajini, među njima 52 deteta i 1.174 povređene osobe, uključujući 63 dece, između 24. februara i 15. marta, a nije precizirala ko je odgovoran za žrtve.

„Brojne civilne žrtve i uništenje civilne infrastrukture u Ukrajini ne mogu se poreći. To zahteva temeljnu istragu i utvrđivanje odgovornosti”, rekla je Dikarlo.

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini, u kojima je poginulo 12 osoba i povređeno više desetina njih , uključujući medicinske radnike, saopštio je danas na sednici Saveta bezbednosti generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

„U svakom sukobu, napadi na zdravstvene ustanove predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, naglasio je Tedros u obraćanju Savetu bezbednosti bez preciziranja ko je odgovoran za ove napade.

Velika Britanija, SAD, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su ovaj hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, kako bi se rešila eskalirajuća humanitarna kriza u Ukrajini, preneo je BBC.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da glasa o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahtevaju zaštita civila u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju.

Međutim, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva neće danas stavljati na glasanje svoj predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se poziva na bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i zaštitu civila u Ukrajini,

„Odlučili smo u ovoj fazi da ne tražimo glasanje o našem predlogu, ali ne povlačimo nacrt rezolucije”, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti u četvrtak,

indeksonline.rs/Tanjug