PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Vlada prekjučerašnjom sednicom koja je prekinuta zbog svadje premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića oko uvodjenja sankcija Rusiji nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore, ističući da je državi urgentno potrebna nova Vlada.

“Ova Vlada nastavila je da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju (uvođenje sankcija Rusiji) koje je mnogo važnije od politike. Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, tako i onih ljudi koji su sedeli u sali Vlade, da osude nešto što se dešava prijateljskom narodu blizu nas”, rekao je Đukanović za TV Crne Gore.

Zvanična Podgorica koja se pridružila sankcijama EU, nije donela potrebne odluke da bi ih sprovela.

Kako je zvanično saopšteno, sednica Vlade Crne Gore prekinuta je zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primeni sankcija. Ali ne zbog nevaspitanog ponašanja Radulovića prema premijeru.

Na dnevnom redu Vlade je bio Predlog odluke o uvodjenju medjunarodnih restriktivnih mera utvrdjenih odlukom Saveta EU kao odgovor na priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska koje nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine i na naredbu ruskim snagama da stupe na ta područja.

Đukanović smatra da je Crnoj Gori urgentno potrebna nova vlada, ali i dalje veruje da je u odnosu na manjinsku bolje rešenje politička vlada.

“Ako ima razuma doći ćemo do konsenzusa da formiramo političku vladu. Ako nema dovoljno razuma, doći ćemo do zaključka da izaberemo vladu kakvu možemo, a najlakši konsenzus može se ostvariti oko manjinske vlade”, rekao je on.

Taj proces, kako kaže, mora se završiti što pre jer je Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ipak, Demokratska partija socijalista (DPS), na čijem je čelu, neće dati blanko podršku bilo kojoj vladi i partiji dok god sve nedoumice ne stave na papir.

“Kao rezultat toga je nastao jedan dokument u krugu aktuelne opozicije koji je ponuđen i mandataru Dritanu Abazoviću i GP URA. Nije me izenadilo da je URI taj dokument prihvatljiv. Bilo je pitanja da li će neke odredbe tog dokumenta, koji ih je nazvao vrednosnom platformom, biti prihvatljiv Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP). Juče smo od strane mandatara obavešteni da je SNP potpisala taj dokument”, rekao je Đukanović.

On kaže da se nije odustalo od potpisvanja Temeljnog ugovora sa SPC.

“Imperativ da taj ugovor mora biti u skladu sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, a ne u skladu sa mitomanskim interpretacijama istorije od strane čelnika SPC kako njima pripadaju neka posebna prava. Ne pripadaju im nikakva posebna prava”, rekao je Đukanović.

Predsednik države je rekao da je siguran da država neće potpisati ugovore o kakvim mašta SPC sa tezom da dokaže da je Crna Gora srpska, teokratska država kojom bi trebalo da upravlja SPC, “za šta su potporu dobili i izborom vlade u Ostrogu”.

Isto mišljenje ima i kada je u pitanju popis.

“Popis je zakonska obaveza. Zakon o popisu treba da definiše sve uključujući i tačan datum njegovog održavanja. Tu priliku smo propustili prošle godine jer se popisi održavaju svake 10. godine. Ta prilika se propustila zbog potpuno jedne nezdrave atmosfere u kojoj su srbijanski mediji govorili o najvažnijem nacionalnom interesu Srbije da bude akter popisa u Crnoj Gori”, naglasio je Đukanović.

Nema sumnje, navodi on, da Zakon o popisu treba dopuniti jer nisu sadržani svi neophodni elementi, dodajući da će se popis i dogoditi.

Na pitanje da li će se povući iz politike, Đukanović je rekao da će to učiniti kada za to dođe vreme, vodeći računa o tome šta su interesi Crne Gore i DPS-a.

“Kad će za to doći vreme, procenjivaću sam i sa ljudima sa kojima sam preuzeo odgovornost za budućnost partije koju predvodim, i sa ljudima do čijeg mišljenja držim”, poručio je Đukanović.

indeksonline.rs/Beta