MOSKVA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na hitan prekid vatre u Ukrajini, u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kabinet turskog predsednika saopštio je da je tokom jednosatnog razgovora Erdogan pozvao Putina na obustavu napada kako bi se rešili humanitarni problemi i tražilo političko rešenje za oružani sukob koji traje 11 dana.

Kremlj kaže da je predsednik Vladimir Putin rekao svom turskom kolegi da bi ruska vojna akcija u Ukrajini mogla biti zaustavljena samo “ako Kijev prekine neprijateljstvo i ispuni poznate zahteve Rusije”.

Putin je kao glavne zahteve Kremlja naveo demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, priznanje Krima kao dela Rusije i priznanje nezavisnosti separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini.

Predsednik Rusije rekao je i da se nada da će tokom sutrašnje treće runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup i uzeti u obzir novonastalu realnost.

Erdogan je pozvao na otvaranje humanitarnih koridora i na postizanje mirovnog sporazuma izmedju Rusije i Ukrajine, a rekao je da je ;spreman da doprinese u rešavanju krize.

Turska ima dobre veze i sa Rusijom i s Ukrajinom i nastojala je da se postavi kao posrednik. Obe države pozvala je na diplomatski forum u Antaliji koji se održava sledeće nedelje.

indeksonline.rs/Beta