DŽEDA – Sedmostruki svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je danas da bi Saudijskoj Arabiji trebalo da bude lako da izvrši promene u cilju poboljšanja ljudskih prava.

Hamilton je naveo da vozači koji će u nedelju učestvovati u trci u Džedi ne bi trebalo da budu odgovorni za pozivanje Saudijske Arabije na odgovornost, ali da bi voleo da pomogne.

“To je vrlo, vrlo složena situacija. Ali uvek sam otvoren za diskusiju, da saznam više i da pokušam da shvatim zbog čega se dešavaju stvari koje se dešavaju. Pošto je 2022. godina lako je napraviti promene. Ali, otvoren sam za to”, rekao je Hamilton novinarima u Džedi.

On je prošle godine trijumfovao u prvoj trci Formule 1 održanoj u Saudijskoj Arabiji.

Pre dve nedelje nad 81 osobom izvršena je smrtna kazna u Saudijskoj Arabiji, što je najviše u modernoj istoriji kraljevstva.

“Odgovornost je na onima koji su na vlasti da zaista izvrše promene, ali mi zapravo ne vidimo dovoljno. Dakle, moramo da vidimo više”, naveo je britanski vozač.

Prema neprofitnoj organizaciji koja brani osobe koji se suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i partnerske organizacije Evropske Saudijske Organizacije za ljudska prava, još 16 smrtnih kazni izvršeno je od 12. marta.

“Zapanjujuće je slušati te priče. Čuo sam da mi je 14-godišnji dečak, čiji otac čeka izvršenje smrtne kazne, poslao pismo. Mi ne odlučujemo gde idemo, ali mislim da je naša dužnost da pokušamo i da uradimo ono što možemo dok smo ovde”, naveo je on.

Saudijska Arabija je jedna od nekolicine zemalja koje su optužene da sportom pokušavaju da “operu” kršenje ljudskih prava, organizacijom važnih sportskih dogadjaja. Medju njima su i Bahrein i Katar.

Vozač Alfa Romea Valteri Botas rekao je da vozači “nemaju izbora” i ne odlučuju gde će voziti.

“Da možemo da biramo trke, možda bismo pomalo promenili kalendar”, naveo je Botas.

Kada je rukovodstvo Formule 1 raskinulo ugovor sa organizatorima trke u Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, vozači su se složili da je ta odluka ispravna. Četvorostruki svetski prvak Sebastijan Fetel rekao je da ne bi učestvovao u trci u Sočiju da je ostala u kalendaru.

Trka u Džedi, druga u šampionatu, na programu je u nedelju od 19 časova.

“Ne možete ignorisati činjenice. Nadam se da našom platformom podižemo svest i da možemo imati pozitivnu promenu na duge staze”, rekao je vozač Mercedesa Džordž Rasel.

indeksonline.rs/Beta