NOVI PAZAR / Delegacija Kantona Sarajevo posetila je Novi Pazar u cilju potpisivanja Sporazuma o saradnji između Kulturnog centra Novi Pazar i Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je reč o sporazumu od istorijske važnosti za narode na ovim prostorima.

“Predstavnici svih političkih stranaka Kantona Sarajevo naši su gosti, baš kao i predstavnici sandžačkih gradova. Cilj je da se instutucionalno povezujemo, te je u okviru toga predviđeno potpisivanje sporazuma. Kultura uvek pravi prvi korak, ali smo razgovarali i o drugim oblicima saradnje, od privrede, preko turizma do sporta. Sve političke stranke Kantona Sarajevo podržale su inicijativu o formiranju Kluba prijatelja Sandžaka. To je samo jedan od brojnih koraka uovom za sve nas istorijski važnom institucionalnom povezivanju“, poručio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Prema rečima direktora novopazarskog Kulturnog centra Huseina Memića, dobar je znak što protokoli o saradnji počivaju na povezivanju kulturnog stvaralaštva.

„Želimo da predstavu „Ako dugo gledaš u ponor“, Regionalnog pozorišta, ponudimo publici u Sarajevu. Imaćemo u našem Kulturnom centru niz sadržaja koje će nam ponuditi Bosanski kulturni centar a danas smo razgovaralii o manifestaciji „Dani Sarajeva“ u Novom Pazaru. Želja nam je da Sarajevo kao jedna od kulturnih prestonica ne samo bivše Jugoslavije, već i sadašnjeg vremena, ne zaobiđe ni novopazarsku publiku“, poručio je Memić.

Prvi rezultati institucionalizovanog partnerstva, biće vidljivi tokom letnjeg perioda.

„Ovog ljeta želimo da dovedemo nekoliko kulturnih proizvoda iz Novog Pazara u Sarajevo. Imamo predstavu koja je nagrađivana u čitavoj regiji i sa njom ćemo početi. Nakon toga, sledi prezentacija drugih samostalnih programa unutar Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo ali i na Baščaršijskim noćima, na Danima Kantona Sarajevo. Pratićemo šta vaši Novopazarci na drugoj strani žele iz Sarajeva da vide, da te programe ponudimo. Želimo da saradnja postane tradicija i da programi budu prepoznatljivi, naročito jer su Novi Pazar i Sarajevo povezani duhovno i kulturno“, rekao je Jasmin Duraković, direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Kao i u Sarajevu, u oktobru prošle godine, jedna od značajnih tema današnjeg sastanka je partnerstvo u sferi medija.

„Donet je čitav niz važnih zaključaka. Raduje nas što će nakon obavljanja potrebnih procedura doći do formiranja Kluba prijatelja Sandžaka u Sarajevu. Ovo je jedan narod i jedna kultura a osim kulturne saradnje i povezivanja medija, važno nam je i partnerstvo na polju turizma, sporta i u drugim oblastima. Naročito ćemo se truditi da studenti iz Sandžaka u Sarajevu ne budu diskriminirani, već da u domovima i tokom studija imaju ravnopravan status“, rekao je predstavnik Skupštine Kantona Sarajevo, Zvonko Marić.

„Nadamo se da je ovo danas početak. Politika je neizbježna ali želimo istaći da ova saradnja ima sve nivoe, od obrazovanja, poduzetništva i ekonomije, do drugih ništa manjih segmenata. Cilj nam je da to što smo danas ozvaničili ostavimo u nasljeđe budućim generacijama“, zaključila je Jasna Duraković, zastupnica Kantona Sarajevo, naglašavajući da će inicijativa za formiranje Kluba proći skupštinsku proceduru.

„Raduje me inicijativa koja se tiče studenata, jer želimo da se sandžački studenti predstanu tretirati kao strani državljani i da im se omogući da besplatno studiraju. Ne želimo da se mladi iz ovog kraja iz razloga koji su lako rešivi odmiču od Sarajeva, gubeći tako sponu bošnjačkog identiteta koja nas veže“, kazala je ovom prilikom Duraković.