BEOGRAD – Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i direktor Кlinike za anesteziologiju Radmilo Janković ocenio je danas da je u Srbiji više od polovine stanovništa bilo zaraženo koronom, kao i da je delta soj bio najopasniji.

“Odlika omikron soja u februaru jeste ogroman broj zaraženih, bojim se da one brojke možda nisu potpuno realne. Mislim da je u Srbiji više do polovine stanovništva imalo koronu, odnosno da je bilo zaraženo. Pogotovo je u januarau i februaru taj broj bio potecenjen”, rekao je Janković za Radio televiziju Srbije (RTS).

Kako je naveo, postojao je veliki broj mladjih pacijenata koji se verovatno nisu testirali, i bio je veliki pritisak na kovid ambulante.

“Sećate se da smo dnevno imali po 40.000 testova. Tako da smo dostigli neki maksimum”, rekao je Janković, naglasivši da je omikron “udario svom snagom na stariju populaciju, uglavnom nevakcinisanu, koja ima teške propratne bolesti”.

Govoreći o navršenih dve godine od prvog slučaja infekcije koronom u Srbiji, rekao je da zdravstveni radnici mogu biti ponosni na ono što su uradili, koliko god je na momente situacija bila teška, i da je na samom početku je bilo najteže.

“Čitav zdravstveni sistem, lekari i osoblje, je na neki način igrao ulogu neke srpske armije na nekom novom Кolubarskom frontu, dao je sve od sebe da olakša ljudima koliko je bilo moguće. Bolji dani idu svakako”, rekao je Janković.

indeksonline.rs/Beta