Zlatni div srpske atletike, u kome gori večni plamen herojstva koji krasi samo najveće šampione, one koji traju i čija su srca kao planina spreman je za nove takmičarske poduhvate. Na radost svih ljubitelja srpske atletike as plemenitog osmeha i velike duše, naš Asmir Kolašinac ponovo je na velikoj sceni i jači nego ikada. Ne često, ali se dešava da vrhunski sportisti dožive i drugu rezultatsku mladost. Trofejni srpski reprezentativac u bacanju kugle Kolašinac pre deceniju obradovao nas je prvom velikom medaljom, bronzom u na EP u Helsinkiju, nastavio je zlatom u Geteborgu, zatim 2015. srebrom u Pragu. Usledile su godine obojene povredama, zatim korona zastojem, ali Asmir nikada nije stao, ostao je dosledan sebi, svojim željama, ambiciji i velikom radu. Godina 2021. bila je godina sjajnih hitaca Kolašinca, godina koja je pokazala da nas proslavljeni as za nas ima novi period vrhunskih rezultata koji će ga vinuti ka novim medaljama.


Kako vidiš sebe u novoj sportskoj mladosti?

“Mislim da su me povrede naučile kako da treniram sada, a to je da moram slušati svoje telo. Radim po osećaju i ne dozvoljavam sebi da budem pretreniran. Fokus mi je na tehnici i brzini i kao što vidite to daje rezultate. Već duže vreme treniram samo jednom dnevno, veoma sam disciplinovan oko ishrane i oporavka tako da mi ova sezona baš prija i jako uživam u svemu”.

Za četiri dana počinje Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo u Beogradu u Areni. Biće to treće i ujedno najveće takmičenje za Asmira u beogradskoj Areni, verujemo i treća sreća koja će doneti željenu medalju. Pre pet godina na istom mestu, iako povređen Asmir je izašao na crtu kolegama i borio se svim raspoloživim snagama. Pre samo pet dana na mitingu koji je održan u Areni blistao je razultatom 21.06 m i time zauzeo drugo mesto na izuetno važnom takmičenju koje je bilo poslednja provera pred start SP. Kako ocenjuješ učinak na “Belgrade Indoor Meeting-u”, u kakvoj formi i sa kakvim mislima ulaziš u Arenu na svetsku smotru atletičara?

“Na Beogradskom mitingu sam izjednačio svoj lični rekord u dvorani, a to je 21.06 m. S obzirom na celu seriju na takmičenju jasno je da sam spremniji i za više što mi daje veliko samopouzdanje pred Svetsko prvenstvo. Pokušaću da se izolujem od svega, da pre svega probam da pobedim sebe i da uz pomoć naše publike ostvarim lični rekord, a za šta će to biti dovoljno videćemo 19. marta”.


Osvrt na prethodnu sezonu i kako je prošla zima koja je bila u znaku priprema za SP?

“Ova zima je kompletna bila posvećena Svetskom prvenstvu. Normu sam imao od prošle godine tako da sam pik forme mogoa na miru da pripremam za 19. mart. Iz takmičenja u takmičenje bio sam sve bolji i spremniji. Pazio sam da ni u čemu ne preteram jer imam loše iskustvo i mislim da je sve odrađeno baš onako kako sam poželeo”.


Gde najviše voli da trenira, kakav je jedan radni dan u životu vrhunskog svetskog asa kakav je naš Kolašinac?

“ Najviše volim da treniram u Beogradu. Sve sam organizovao da mi bude na dohvat ruke. Imam sreću što je na 100 metara od mog stana Restoran Uzelac, koji je moj sponzor samim tim tu se i hranim. Teretana takodje na 10 min, a kuglu bacam u Atletskoj dvorani na Banjici za koju smatram da mi je druga kuća”.


Atletika je Asmirov život pto je nebrojano puta pokazao i dokazao na samom terenu. Kakvi su planovi i ambicije za nastavak sezone?

“Nakon Svetskog šampionata ću odmoriti tri nedelje i onda ću krenuti u pripreme za ostatak sezone na otvorenom gde nas očekuje Svetsko prvenstvo na otvorenom u Judžinu (SAD) i evropsko prvenstvo u Minhenu”.


Svi žele da Asmira vide i na OI u Parizu, što je samo za dve godine. Da li ima jos tog žara i vatre u Asmiru za nastavak velikog rada i takmičenja koja će doneti i normu za nove, za njega pete OI?

“O tome je, bar ja tako mislim još rano da odlučim, svakako da bi jedna od želja bila i to da se pojavim na svojim petim Olimpijskim igrama. Znam da imam podršku od svih, počevši od Srpskog atletskog saveza i Olimpijskog komiteta Srbije, ali sa tom odlukom želim još da sačekam. To pre svega zavisi od mojih rezultata i forme”.


Asmir je veliki humanitarac, rado i svim srcem se odaziva na humanitarne akcije. Postao je promoter kampanje “Život u tvojim rukama” Crvenog krsta Srbije, učestvovao je u projektu Nataše Kovačević “Da sva deca skaču”. Koja je sledeća akcija i humanitarni čin našeg plamenitog sportsmena?

“Mi nismo ni svesni koliko je ljudi oko nas u potrebi za pomoći. Živimo veoma brzo i često to i ne primećujemo. Kad god mogu i koliko mogu vrlo rado se odazovem i pomognem. Vrlo često, čak i više to radim da niko i ne zna. Ne želim da se na taj način promovišem. Ali ponekad ,da bih podstakao i druge to uradim javno. Na kraju ja osećam potrebu, tako sam vaspitan, da na taj način pokažem zahvalnost na onome što imam u životu”.


SP u Beogradu biće jedan od najvećih svetskih sportskih događaja u 2022. Za Srbiju svakako najveći. Koliko će sport koji je Asmirova ljubav upravo kroz ovo takmičenje privući nove snage aletike u našoj zemlji? Koja je njegova poruka deci?

“Ovo Svetsko prvenstvo je potvrda koliko nas u svetu sada poštuju. To smo zaslužili zajedno Srpski stletski savez i mi atletičari. Ono što će se desiti od 18. do 20. marta 2022. će biti jedna svojevrsna atletska bajka i siguran sam da će svako dete poželeti da jednog dana ponosno ponese dres i grb naše zemlje i bude deo jednog takvog događaja koji će se dugo pamtiti. Takmičiti se pred domaćom publikom na svetskoj atletskoj sceni je najveća moguća čast. Snovi se zaista ostvaruju” – zaključio je plemeniti as srpske atletike Asmir Kolašinac.


Ulaznica je ostalo još jako malo I možete ih kupiti na internet sajtu tickets.rs, kao i na biletarnicama TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis.