PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od evropskih zemalja da prihvate Kosovo u Evropskoj uniji i NATO-u, navodeći i da je narod na Kosovu zabrinut da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Zapadnom Balkanu kako bi ga pretvorio u “bojno polje sa zapadnim demokratijama”, prenosi “Koha ditore“.

“Želimo u EU i NATO”, rekao je Kurti i ocenio da bi to bilo dobro za “narod Kosova, za republiku i za ceo region i evropski kontinent“.

Kurti je u intervjuu za britanski “Skaj njuz“, rekao i da bi zemlje EU i NATO trebalo da budu “posvećenije uklanjanju ruskog uticaja sa Balkana”.

On je kritikovao Srbiju, za koju je rekao da je ostala jedina država u Evropi, osim Belorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji.

Kurti smatra i da Balkan nije imun na posledice situacije u Ukrajini, jer, kako kaze, “na Balkanu imamo državu koja nije uvela sankcije Rusiji, koja se nije pridružila EU u osudi ruske okupacije, a to je Srbija, naš sused“.

Prema njegovim rečima, Srbija i dalje odbija da prizna Kosovo, dok sa druge strane održava čvrste veze sa Rusijom.

On tvrdi i da veliki deo naoružanja Srbije potiče od ruskih donacija, kao i da većina velikih ruskih kompanija ima svoje filijale u Srbiji, prenela je Koha.

indeksonline.rs/Tanjug