BEOGRAD – Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa profesorkom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Elmom Elfić Zukorlić o unapredjenju rodne ravnopravnosti i položaju žena u politici i akademskoj zajednici.

One su razgovarale i o potpisivanju protokola o saradnji izmedju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji bi trebao da utiče na promenu svesti o položaju žene u novopazarskom kraju, kao i na zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja, pritisaka i različitih vrsta uznemiravanja.

“Verujem da kroz zajedničku saradnju možemo doprineti rušenju rodnih stereotipa i unapređenju položaja žena u svim sferama društva, kako političkoj, tako i ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i naučnoj. Ne postoji nijedan razlog da nemamo više žena na rukovodećim pozicijama i mestima na kojima se donose odluke. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je otvoreno za saradnju i realizaciju zajedničkih aktivnosti”, izjavila je Mihajlović, navedeno je u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Elma Elfić Zukorlić istakla je da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kroz razne aktivnosti promovisao prava žena.

“Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je ustanova koja je od samog osnivanja promovisala principe rodne ravnopravnosti, što je u godinama svog postojanja i dokazala postavljajući žene na odgovorna, rukovodeća mesta. Kao takva ustanova, u gradu Novom Pazaru, u zemlji i regionu prepoznata je kao primer dobre prakse”, navela je Elfić Zukorlić.

indeksonline.rs/Beta