BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za domaćinstva i za privredu i da nema restrikcija u isporuci.

“Imamo dizela i benzina za više od mesec dana u rezervama, mazuta, TNG-a, nabavljamo još 20.000 tona sirove nafte. ‘Gasprom’ nas, u skladu sa ugovorom, redovno snabdeva sa šest miliona kubnih metara dnevno, imamo i rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru”, rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini grada Beograda.

Dodala je da je isporuka gasa koji Srbija dobija preko Bugarske, gasovodom Turski tok uobičajena i obavlja se u skladu sa ugovorom sa “Gaspromom” i potreba tržišta Srbije, ali da u slučaju da Bugarska prestane da kupuje ruski gas, Srbija ima spremne planove.

“Za sada je isporuka gasa uobičajena. Kada je reč o najavama sankcija prema Rusiji koje smo mogli da čujemo od premijera Bugarske i pojedinih ministara, one su različite. U svakom slučaju, jedno je prekid snabdevanja za Bugarsku, što će svakako pogoditi tu zemlju, a drugo je pitanje tranzita. To ne mora da znači da tranzit treba da bude obustavljen i to nije pitanje samo Srbije, već i Madjarske, koja je krajem prošle godine potpisala 15-godišnji ugovor sa ‘Gaspromom'”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da “u slučaju da dodje do takve situacije, Srbija ima spreman plan”.

“U slučaju najcrnjeg scenarija, da ne postoji mogućnost snabdevanja gasom iz tog pravca, imamo mogućnost da gas dobijamo preko Madjarske, da koristimo svoje skladište i dok ne bude gotov gasovod Niš-Dimitrovgrad, čime dobijamo mogućnost da se gas doprema iz drugih izvora, nadjemo privremenu supstituciju za gas. Postoje razni scenariji i krizni planovi i spremni smo na sve”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da se održava komunikacija i sa Bugarskom i sa Rusijom i u narednim godinama je sve moguće, posebno što je i predlog Medjunarodne agencije za energetiku zemljama EU da ne sklapaju nove ugovore sa “Gaspromom” kada postojeći isteknu.

Dodala je da su “sve zemlje postale svesne da ovo nije pitanje samo operativne energetske bezbednosti, već i šta će se dešavati u godinama ispred nas”.

“Ova kriza će se svakako odraziti na sve države i njihove ekonomije. Jako je teška situacija za celu Evropu i ova kriza neće brzo nestati. Ono što je važno je da prestane rat u Ukrajini, pa da onda može da se razgovara o daljim koracima”, rekla je Mihajlović.

indeksonline.rs/Beta