BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je do 25. marta ove godine, u Srbiji evidentirano 6.582 požara, a od toga 3.551 na otvorenom, i apelovalo na gradjane da ne pale travu i nisko rastinje.

Predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Nedeljko Gagić istakao je da je od sredine marta evidentiran povećan broj požara na otvorenom, saopštio je MUP.

Upozorio je da se požari na otvorenom brzo šire i da zahvataju velike površine, te naglasio da predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje građana, a često nanose velike materijalne štete.

“Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje građana”, rekao je Gagić.

Podsetio je da je zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja kao i smeća na otvorenom, ostataka strnih useva, loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume.

Dodao je da su za nepoštovanje tih odredbi zaprećene novčane kazne i najavio intenziviranje obilazaka terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih.

indeksonline.rs/Beta