BEOGRAD – SWIFT je telekomunikaciona kompanija, nije platežna institucija. Ako pravite razliku između interneta i intraneta – ovo je intranet – zatvoreni sistem poruka koji ide među bankama, i ne samo među njima – u tom sistemu ima ukupno 11.000 finansijskih institucija i drugih koje se bave finansijama i plaćanjima u 200 zemalja sveta, kaže za N1 Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije. To je, objašnjava, sistem koji kroz poruke, daje osnov za prebacivanje ili primanje sredstava. “Ako niste u SWIFT-u, ostajete bez poruka i ne možete da raspolažete svojim parama na računima drugih banaka”, pojašnjava on posledice koje će imati ruske banke isključene iz ovog globalnog sistema.

„Svaka banka i učesnik u SWIT-u ima svoj kod. Ako imate evre na računu u nekoj banci u Srbiji – oni se ne nalaze ovde u toj banci – novac se nalazi na depozitu na kontno korespodentnom računu na primer kod Dojče banke ili Komerc banke ili bilo gde drugo u okviru EU. Isto važi i za dolare“, navodi Musabegović.

On dodaje da je najveći deo novca – elektornski, a veoma malo – keš.

“Velika plaćanja ne idu gotovinski, idu elektornski. Kada vas neko isključi sa SWIFT-a, vi kao da ste slepi. Jer, banka je samo posrednik za ono što klijenti imaju u bankama. Ako niste u SWIFT-u, ostajete bez poruka i ne možete da raspolažete svojim parama na računima drugih banaka. To je veliki problem za klijnete”, ukazuje sagovornik N1.

Panične navale na bankomate, kao što se dešava u pojedinim zemljama ispred ruskih banaka, prema rečima sagovornika “dovode banke u problem, jer ne mogu sav novac odjednom da isplate”.

Musabegović kaže da je, izbacivanjem ruskih banaka iz SWIFT-a značajno otežano poslovanje ruskom bankarskom sistemu. On podseća da je Rusija već godinama pod sankcijama.

“Izradili su svoj sistem – padan SWIFT-u, ali imaju samo oko 400 korisnika. To znači da deo platnog prometa može da se obavlja. Takođe, sankcije koje je uveo Zapad, ne odnose se na jedan kanal – energetiku. Gas je potreban Evropi. Ako bi se taj kanal zatvorio, cena gasa prešla bi dve, tri hiljade evra po kubiku. Plaćanje energenata nije zaustavljeno. Jer, ako isključite Gasprom banku na primer, napravili ste problem Evropi, a ne Rusiji. Energija je ostavljena za određene kanale za određene banke. Sve ostale banke predmet su ukidanja SWIFT-a što ih stavlja u problem u međunarodnoj trgovini, ali i unutrašnjem sistemu”, ukazuje Ismail Musabegović.

Najvažnije je, ističe Musabegović, da se vojne operacije zaustave i – da počne da se razgovara o miru.

Izvor:N1