BEOGRAD – Nošenje zaštitnih maski u osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji više nije obavezno, već ostaje na nivou preporuke, ali su nastavnici i dalje podeljeni u vezi sa tim pitanjem.

“Situacija u beogradskim gimnazijama je prilično podeljena, s obzirom na to da kada mi dobijemo preporuku, to je nešto što može, a ne mora nužno da se poštuje”, rekla je za Tanjug potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika Devete gimnazije Ana Dimitrijević.

Time je, kako dodaje, školama ostavljeno da donesu konačnu odluku, a nijedna škola do sada, prema njenim rečima, nije donela odluku u svom kolektivu da su maske i dalje obavezne za đake i zaposlene.

Ðaci su, kako navodi Dimitrijević, jedva dočekali da ne moraju da nose maske, ali je stav među nastavnicima podeljen.

“U kolektivima, među decom i nastavnicima još uvek ima zaraženih. Mi kao nastavnici smatramo da smo njima primer i ukoliko nosimo maske, đaci imaju potrebu da masku stave, a ni mi se ne osećamo dovoljno bezbedno jer vladaju virusi”, izjavila je Dimitrijević.

Prema njenim rečima, maske nosi 10 do 20 odsto učenika tokom časa u nekim odeljenjima, a negde čak niko, dok kada je reč o profesorima, od 30 posto profesora do 50 posto nosi maske u zavisnosti od smene.

“Postoji nezanemarljiv procenat kolega koji smatraju da ova mera jeste prerano ukinuta”, poručuje Dimitrijević.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima, kao i da je potrebno da se nastavi pojačana primena mera opšte i lične higijene, a naročito da se vodi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Preporuka o nošenju maski u skladu je i sa odlukom koju je doneo Krizni štab za borbu protiv korona virusa.

indeksonline.rs/Tanjug